Bakro blir bok

Efter över tio års produktion av teckningar i É Romani Glinda har Bakro äntligen fått en egen bok. I slutet av februari var det boksläpp på Fullersta Gård i Huddinge. Det var samtidigt vernissage på utställningen med Bakrobilder i lite större format.

Det var en kall och blöt februaridag, en lördag, som det var dags för boksläpp av den nya boken om Bakro. Fullersta Gård förtjänar också ett omnämnande, detta fantastiska kulturhus i Huddinge med alla sina rum där förstoringar på Bakroteckningar nu fyller väggarna.

Sedan starten 2004 har serien Bakro av Ulf Lundkvists med sin speciella karaktär och sitt eget universum av hundar, fåglar och märkliga människor förgyllt mången roms dag. Det är ett universum som passar den romska seriefiguren Bakro väl. Manus till den lakoniska figuren Bakro har Bengt O Björklund skrivit.
Peter Bergman är gallerist och chef på Fullersta Gård. Han presenterade Vibeke Bildt (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden som fick inviga utställningen.
– Det är viktigt att vi granskar oss själva och hur vi ser på omvärlden. I ljuset av det är Bakro ett hjälpmedel. Här tvingas vi in i att konfronteras med våra förutfattade meningar. Vi får också en spegel att skratta åt.
Fred Taikon från ÉRG hade också några ord han ville förmedla.
 – Ordet Bakro kan vara ett namn men också betyda ett får.
Fred berättade lite om hur man i pedagogiskt syfte använder utställningen.
– Vi föreläser och har workshops med högstadieelever. Då pratar vi om diskriminering och kränkning och om hur långt kan man driva ett skämt innan någon känner sig kränkt.

Fred vände sig mot Bengt O Björklund som efter att ha arbetat som journalist på É Romani Glinda i över 15 år vet var gränserna går och vad det handlar om. Bengt berättade hur det gick till när han började arbeta med É Romani Glinda och hur idén om ett samarbete med Ulf Lundkvist växte fram.
 – Jag hade ju tidigare gjort en annan serie tillsammans med Ulf, en serie om en lakonisk sjuksköterska som faktiskt påminner lite om Bakro. Bengt berättade att ibland ser han hela scenen i serierutan framför sig andra gånger får Ulf helt fria händer.
 – Jag känner ju till det universum där Bakro befinner sig med sina hundar och fåglar och märkliga människor. Så det är ofta lätt att se hela scenen framför sig. Sedan blir det ju aldrig helt som jag tänkt mig utan bättre. Ibland kan det bli svårt, menar Ulf.
– Som den där gången då jag skulle teckna en pressad rasist i en kinesisk kemtvätt. Men det är ett enkelt samarbete utan komplikationer som vi har. Alla som jag samarbetat med är inte alltid så lätta att ha att göra med. Jag känner mig mycket trygg med detta samarbete och det är alltid bra manus.

Samtidigt, menar Ulf, är det mycket lärorikt att få vara med och han menar att livets vägar är alltid intressanta.
– Man kan träffa någon och sedan många år senare så träffas man igen och det känns bra.
Ulf får frågan om han någonsin funderat på om det han gör alltid är rumsrent.
– Nej, jag litar helt på att ni har koll på det säger Ulf och skrattar. Det är ju ett svårt ämne och jag skulle inte klara det själv. Det finns alltför många fällor man kan falla i.

Det finns flera sätt att skämta på menar Bengt.
– Ja, dels har vi ju rena ordskämten som att skämta om ordet rom som jag har gjort ett antal gånger och skämtet kan vara en politisk eller en kulturell kommentar. Tanken är att man ska kunna skoja med fördomar både bland romer och icke-romer. Det finns en stark antirasistisk ådra i alla skämten.

Ulf tillade att det enbart har varit roligt att få göra Bakro under alla dessa år.
– Det har varit rolig att få vara med i ett spännande sammanhang och att jag samtidigt har fått tidningen É Romani Glinda som jag tycker om att läsa.

Fred menar att det har varit en stjärna i kanten att ha med Ulf Lundkvist.
– Det känns extra bra att äntligen kunna få göra en bok med Ulfs teckningar och att vi kan ge något tillbaka till Ulf som under över tio års tid har ställt upp gratis i tidningen. Tack Ulf dina teckningar höjer tidningens status, avslutade Fred.
 

Utdrag från ERG 1-2016